A Samad Said - Nikmat

Segala yang dihasrat, tapi tak didapat, adalah nikmat yang paling padat.

A Samad Said - Ombak

Ombak yang menjamah kakiku sekali takkan dapat ku kenali lagi.

A Samad Said - Tetamu Senja

Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja, Bila cukup detik kembalilah, Kita kepadanya. Kita datang ini kosong tangan dada. Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala

A Samad Said - Merindui Buku

Inilah denai jejak seni ke hati, puncak fikir yang indah sekali, tanpa himpunan ilmu di kalbu buku, kita tak sempat sampai ke mercu itu.

A. Samad Said - Menambat Rakit

Kepiluan yang berlanjut akhirnya, ditenterami keyakinan, betapa dielak puntakdir tetap terbuka pintunya bertanya: manusia, engkau ini sebenar-benarnya siapa..

Persahabatan Tanpa Syarat.

Cuti sempena hari raya aidilfitri kali ini agak panjang dan ramai orang mengambil peluang pulang ke kampung halaman  berjumpa sanak-saudara  tidak kurang juga orang yang  menganjurkan majlis perjumpaan semula rakan sekolah.

'Reunion' ini adalah suatu majlis yang sangat bagus tetapi biarlah dengan niat dan penerimaan yang sama seperti masa persekolahan dahulu iaitu "Persahabatan Tanpa Syarat"

Ya, zaman persahabatan semasa persekolahan adalah zaman yang paling saya suka di mana kita bersahabat tanpa syarat. kita tidak kisah sahabat itu markah berapa dalam peperiksaan, kita tak kisah ayah ibunya kerja apa, rumahnya besar mana, datang sekolah naik apa. semua itu tidak penting. pada masa itu, kita hanya pentingkan persahabatan.

"Jika kau terlupa bawa bekal atau tiada duit belanja, marilah kongsi bekal aku. Kita makan di tempat letak basikal".

"Eh sedapnya roti prata ni"

"aku bawa bekal nasi dan sambal ikan bilis tumbuk dan telur goreng. Kita makan sama-sama ye"

"Periksa semua markah merah dan kena rotan dengan ayah kau ke?. jom kita pergi mandi sungai".

Itulah dialog kita kepada sahabat setiap kali sahabat kita mempunyai masalah atau kita sendiri mempunyai masalah. jadi bila ada permintaan untuk majlis reunion ramai yang ingin menyertainya kerana fikir sahabat kita tanpa syarat itu masih begitu. namun realitinya tidak begitu.

Saya ada satu kisah. ia berlaku di depan mata saya pada akhir tahun lepas.

Pada suatu petang pada hari cuti, seorang sahabat saya mengajak saya untuk menemaninya ke kedai alat ganti, saya dengan rela menemaninya. Usai membeli barangan dikehendaki, dia mengajak saya menemaninya ke majlis reunion rakan sekolah rendahnya. Saya keberatan kerana saya tidak mengenali sesiapa di situ dan saya juga berpakaian agak selekeh. dia mendesak dan saya tiada pilihan kerana saya menumpang keretanya. dia berjanji hanya sekejab sahaja.

Di restoran berhawa dingin itu beberapa sahabat lamanya sudah mula datang dan berbual-bual di dalam kelompok-kelompok kecil. di luar terdapat deretan kereta-kereta mewah. dia masuk berjumpa mereka dan bertegur sapa. rata-rata mereka sudah tidak berjumpa atau bertegur sapa secara bersemuka sudah puluhan tahun. Saya pula turut bersalam dan diperkenalkan sebagai anak saudaranya. apabila ditanya mengenai isteri dan anak-anak, sahabat saya menyatakan bahawa isteri dan anaknya terpaksa menghadiri kenduri jiran sebelah rumah.

Saya hanya menjadi pemerhati di majlis itu sambil menghabiskan makanan yang terhidang. memang ada anak-anak gadis di situ tetapi saya bukanlah seorang yang mata keranjang. lagipun mereka juga hanya memandang saya sebelah mata lantaran pakaian saya yang sangat selekeh iaitu berbaju "t",  cargo pants dan bersandal. gadis-gadis moden yang baru tumbuh susu ini lebih tertarik dengan gadjet dan lelaki yang agresif berbanding saya yang pemalu dan hanya bermain game ular di dalam handphone 3310 saya.

saya dapat perhatikan sahabat-sahabat satu sekolah ini terbahagi kepada pelbagai kelompok. ada kelompok guru, businessman, kakitangan kerajaan, suri rumah dan penyendiri. Sahabat saya disambut hambar oleh sahabatnya yang berstatus, mereka sekadar berjabat salam dan berbual bertanya khabar diri, keluarga, kerja dan kereta yang dipakai. ya, itulah soalan yang ditanya oleh rata-rata mereka di majlis tersebut.

" Woi, kau pakai kereta apa sekarang?".

Saya yang mendengar turut terasa jengkel. ini perjumpaan sahabat sekolah atau perjumpaan show off kereta. lagi memualkan ada sahabatnya yang terang-terang bercerita perniagaannya yang besar, berkahwin dua, membeli pelbagai hartanah, ada pelbagai kereta mewah dan sering melancong ke luar negara. sahabat saya hanya banyak tersenyum dan menganggukkan kepala. tidak mahu merintang angin sahabatnya yang mendabik dada sudah menjadi orang ada-ada.

Dua jam berlalu, sahabat saya mengajak saya pulang. dia menemui sahabatnya yang lain dan memberitahu terpaksa pulang untuk menyertai isterinya di kenduri jiran rumah mereka. rata-rata hanya bersalam dan kemudian terus berpaling berbual dengan sahabat yang lain, tidak mengendahkan sahabat saya lagi.

Hanya ada dua orang sahabatnya sahaja yang mengekori hingga ke kereta. mereka masih berbual-bual kira-kira 20 minit dan bergelak ketawa. mereka bukan calang-calang orang, salah seorang adalah pengarah agensi kerajaan dan seorang lagi adalah ahli perniagaan. mereka berkekek ketawa bercerita tentang peristiwa melastik burung, memedap ikan puyu di paya dan dihambat jiran setelah mencuri durian.

Apabila ingin bersurai, saya tengok mereka berpelukan mesra dan saling bermaafan. air mata mengalir di pipi masing-masing.

Di dalam kereta, saya bertanya sahabat saya itu kenapa dia tidak berpakaian cantik dan membawa kereta mewahnya. dia mempunyai kereta BMW, Merc, honda, toyota hilux dan beberapa kereta lagi, tetapi wira buruk ini juga dibawanya.

Katanya, " memang saya sengaja, saya nak tengok rupa sebenar sahabat-sahabat saya yang dahulu makan sepinggan dan susah senang bersama. jadi, akhirnya saya tahu saya sebenarnya hanya ada dua orang sahaja sahabat yang masih anggap saya sahabat karib mereka. sahabat tanpa syarat".

Saya diam dan termenung sendiri. saya sedar bahawa rumah cuma tempat berteduh, kereta cuma alat pengangkutan, pakaian cuma alas diri. kita mampu memiliki dan menggantinya kesemuanya itu pada bila-bila masa bergantung kepada kemampuan dan pilihan yang ada ditangan kita. ternyata harta yang dikumpul dalam hidup telah memisahkan banyak persahabatan. namun jika hati masih ikhlas bersahabat tanpa syarat, persahabatan akan kekal hingga ke hujung nyawa.

Adakah diri anda bersahabat tanpa syarat sehingga kini?

Bakal Isterinya Pernah Terlanjur (Bahagian 1)

Perasaan sayang terhadap orang si dia yang sudah hampir hendak menjadi pasangan kita yang sah sudah pasti akan membuak-buak ketika itu.

Hari yang bakal berlaku ditunggu-tunggu selama ini akan terjadi dan diharungi dengan harapan yang tinggi dan bahagia.

Namun, kadang-kadang masa silam menjadi penghalang kebahgiaan, mungkin kerana kesilapan lalu yang besar menyebabkan kebahgiaan yang diimpikan berkubur sekelip mata.

Seorang lelaki telah meluahkan perasaannya kepada sebuah page luahan hati, IIUM Confessions - BM di mana mengisahkan beliau yang bakal berkahwin tetapi rahsia besar tunangnya itu telah terbongkar sedangkan tarikh yang dinanti-nantikan untuk dijabkabul sudah dekat.

Jom kita baca.

Aku dah graduate dari UIA.,cerita ni memang cerita betul hidup aku sendiri. bukan nak membuka pekung di dada, tapi ada mesej yang ingin aku sampaikan.dekat UIA aku kenal sorang sister, lama kenal berkawan selama 1 tahun, lepas graduate dan masing-masing dapat kerja kami plan untuk kehidupan seterusnya. kahwin. Selepas grade alhamdulillah both dah dapat kerja, Kami bertunang selama 3 bulan.

Sementara tu jugak, aku ade buat bisness printing baju dengan member aku.

Saja tambah duit poket, boleh buat belanja kahwin sedikit sebanyak.kiteorang buat online bisness, jadi kebanyakkan orang nak order baju akan pm kiteorang terus.

Tinggal sebulan je lagi aku dengan tunang aku akan disatukan. mostly semua persiapan dah siap. Semua dah tempah, kad jemputan, pun semua dah diedarkan, sewa kanopi, semua hampir dah siap.tunggu hari kejadian saja.

Malam tu semua keluarga aku kumpul, bincang pasal majlis kahwin aku.abang2 dan kakak2 aku semua macam bagi nasihat rumah tangga dekat aku, sebelum mendirikan masjid ni semua, since aku anak bongsu dalam keluarga, aku dengar jelah semua nasihat abang dan kakak aku.

Semua tengah meriah bagi tips itu ini, nasihat dekat aku semua tengah duk berbincang, aku dapat call dari no yang aku tak kenal.tapi aku tak hairan sangat, mungkin customer nak order baju aku fikir camtu.then aku angkat call yang masuk tu, senyap.

Lepastu aku panggil tak menyahut, aku pun letak je mungkin salah no.,kali kedua no yang sama call lagi, kali ni ada suara lelaki yang menyahut.dia tanya aku ni hafiz ke?lepastu aku jawab ye, lepastu dia tanya boleh tak nak jumpa aku.aku tanya dia siapa,dia cakap nak tempah baju. aku jawab usually aku tak jumpa dengan customer kalau nak order, just bagi details thru wassap pun boleh aku cakap,s ebab aku pun sibuk nak uruskan majlis kahwin tak lama lagi, jadi tak sempat nk jumpa

Tapi dia seakan memujuk aku untuk berjumpa juga, sebab katanya banyak helai baju yang ingin dia tempah dan dia ade design dia sendiri. aku jawab kalau camtu nanti aku minta tolong business partner aku yang pergi jumpa dia, takpun xyah jumpa pun takpe aku cakap, berapa helai nak tempah baju takde masalah, design pun boleh email je.

Tapi dia cakap dia tak nak jumpa partner aku, dia nak jumpa aku je.aku cakap sama je memana, business partner aku pun boleh je pergi sebab dia pun tahu selok belok nak order baju, lepastu tiba2 dia cakap aku nak cakap pasal tunang kau.aku tersentak bila dia sebut nak cakap pasal tunang aku.

"Nak cakap apa?" aku pun cakap tadi nak order baju, ni nak cakap pasal tunang aku pulak, aku tak kenal dia pun. 

"Dia cakap aku kenal kau, aku just nak cakap tunang kau dah rosak banyak kali dengan aku."

Aku dengan tetiba sergah dia dalam phone call tu, aku cakap kau tak kenal aku, kau tak kenal tunang aku, jadi baik kau jangan buat fitnah sebelum aku report polis.

Dia cepat-cepat bagitahu aku nama penuh tunang aku, lagi lah aku cuak, macam mana dia tahu nama penuh tunang aku, melainkan dia dah kenal dengan tunang aku, lepastu dia bagitahu kalau kau tak caya nanti aku wassap gambar.aku terus letak phone macam tu je.then aku matikan phone aku waktu tu.

Fikiran tengah berserabut gila waktu tu. yelah kau tetiba dapat call dari orang yang kau tak kenal, lepastu siap bagitahu nama penuh tunang kau, cakap tunang kau dah rosak semua dan nak tunjuk bukti semua.aku ambil kunci kereta, dan aku keluar rumah malam tu, mak aku sempat pesan nak keluar pergi mana malam2 dah ni, orang darah manis ni tak elok keluar malam.aku cakap nak lepak dengan kawan jap waktu tu dah pukul 10.30 malam,

Mak aku macam pelik aku jarang keluar lepak dengan kawan lewat2 macam tu.aku tak tahu nak pergi mana, dalam hati aku kuat mengatakan tu hanya fitnah. aku kenal tunang aku .aku pergi lepak sensorang dekat McD.sampai je situ, aku on kan phone aku balik, ade wassap dari tunang aku,tanya aku dekat mana, sebab mak aku bagitahu dia aku keluar tak balik2 lagi, call tak masuk semua. aku bluetick je, then masuk wassap dari no yang aku tak kenal. budak jantan tadi wassap image dekat aku, banyak keping. tapi aku tak download waktu tu, sebab aku tak bersedia nak tengok image ape yang dia hantar dekat aku, tapi hati aku eager nak tahu.

Aku kuatkan hati jantan aku ni dengan download semua gambar.

"Ya Tuhan..remuk hati aku waktu tu, rupanya dia hantar gambar tunang aku dengan dia yang tengah ambil gambar sekali dekat mana tah, tapi tangan dia merangkul kemas pinggang tunang aku seakan berpelukan, gambar tunang aku yang free hair, gambar tunang aku yang selfie dengan hanya pakai singlet."

Aku sendiri tak pernah pun tengok tunang aku dalam keadaan demikian, patah hati aku waktu tu, aku tak balas, dalam kepala aku cuba untuk tenang dan fikir positif, waktu tu aku cuba fikir ni orang yang sengaja nak rosakkan hubungan aku dengan tunang aku.

Aku fikir tu mungkin gambar edit je tu. tapi hati aku kuat mengatakan tu tunang aku. lepastu jantan tu wassap aku lagi, dia cakap dia tahu semua tahi lalat tunang aku dekat mana, tanda lahir tunang aku dekat mana,dan semua benda sensitif pasal tunang aku dia bagitahu. aku tak tahu pun semua tu, aku tak tahu tahi lalat dan tanda lahir tunang aku dekat mana, aku tak tahu tahu rambut tunang aku paras mana,semua aku tak tahu.

Menangis aku waktu tu jugak, aku cuba tahan tapi air mata jantan aku keluar jugak.malam tu aku balik rumah pukul 3 pagi.membebel mak aku, katanya dah nak kahwin tak boleh dah lepak sampai lewat pagi dengan kawan.3 hari aku tak layan tunang aku, aku cakap aku sibuk dengan printing baju, tak sempat nak layan.rasa nak tampar pun ada, 

Kalau duduk depan aku rasanya ,mau dah kena tampar.seminggu lepas tu, aku call jantan tu aku cakap aku nak jumpa.aku nak kepastian, nak tanya betul2.then aku jumpa, jantan tu cerita satu2 dekat aku, sebelum aku kenal tunang aku, tunang aku dah ade bf.dorang dah terlanjur banyak kali, dah buat macam2, lepastu dia tunjuk conversation lama dia dengan tunang aku,semua conversation macam phone seks. aku rasa nak je aku tumbuk muka jantan tu, tapi sebab aku duk tempat awam, aku tahan je.

Aku tanya jantan tu satu je, ape tujuan kau bagitahu aku semua ni? dia cakap sebab aku tak nak kau jadi dayus la gila, pompuan tu dah rosak, aku yang rasa dia dulu.shit! aku balik macam tu je, tiap hari aku menangis, sebak sayu semua ade.majlis kahwin tinggal 2 minggu je lagi, ape patut aku buat.aku tak bagitahu sesiapa, 

Aku tak tanya tunang aku hal ni, aku diam je. waktu tu aku dekatkan diri dengan Tuhan aku buat istikharah tiap malam, aku buat solat hajat, aku mohon betul2 dengan Tuhan. aku fikir nak je aku putuskan pertunangan dan batalkan majlis kahwin, tapi aku fikir tu mustahil nak memalukan keluarga sndiiri, lagipun mak aku ade lemah jantung dan bakal mak mertua aku pun tak sihat ade darah tinggi, aku takut dorang terkejut kalau dorang tahu hal ni. tapi aku tak kuat, lemah weh tak tahu nak buat ape.

Aku sendiri tak pernah sentuh tunang aku, even tangan pun tak sentuh,aku sayang tunang aku betol2, aku merungut kenapa mesti aku yang dapat ujian macam ni.aku fikir kalau aku kahwin nanti macam mana dengan keturunan aku, dayuskah aku, semua keliru aku tak tahu nak pilih yang mana.aku xdpt apa2 petunjuk dari istikharah.sampailah aku dengar khutbah jumaat dekat masjid rumah aku, tajuk khutbah jumaat hari tu peluang kedua.dlm khutbah tu cakap, semua orang berhak untuk diberi peluang kedua, tak kisah jahat atau baik.malah orang tu patut diberi peluang kalau dia ingin betul2 berubah.kita ni siapa nak menghukum orang, seeloknya buka lah hati untuk memberi peluang kedua, insyaAllah Tuhan permudahkan urusan.terngiang2 dalam kepala aku khutbah jumaat hari tu, majlis tinggal seminggu saja lagi dan aku tak dapat pape petunjuk.

Aku buat keputusan nak jumpa tunang aku, haritu aku jumpa dia dengan bawak hadiah. aku hadiahkan dia sepasang stokin dengan sepasang handsock.dia agak terkejut dengan hadiah yang aku kasi.dia tanya kenapa? aku cakap pakailah stokin tu, tutup kaki, handsock tu pkai la walaupun pakai baju lengan panjang, tapi tetap nampak lengan tu.tunang aku agak keberatan nak terima ape aku cakap, dan teragak2 untuk pakai stokin. 

Sku cakap nanti aku beli lagi yang lawa2, baru sedap nak pakai.aku cakap pakailah slow2 baru laki tak usha,jagalah aurat betol2 slow2 takpe aku cakap.then boleh pulak dia cakap cemburu ke? aku panas hati, tapi aku diamkan je.rasa nak je naik tangan, tapi sebab perempuan aku tahan je, aku cakap dlm hati bukan aku cemburu, sebab aku tak nak lelaki lain tengok aurat kau dah.

Aku kumpul kekuatan nak berterus terang. aku tunjuk gambar dia dan budak jantan tu yang sedang bergambar sambil berpelukan. aku tanya ni apa?terbeliak tunang aku waktu tu, terus dia tanya aku dari mana dapat gambar tu, dan tiba2 je dia menangis tersesak2.aku tanya kenapa nak nangis, benda dah pun jadi, kenapa tak terus terang je? kenapa tak cakap yang dah ade bf sebelum ni.semua aku tnya sebab dah hampir sebulan aku pendam sensorang,sampai tumpah jugak air mata jantan aku ni depan tunang aku,dia bagitahu tu cerita lama, dia dah tak contact dengan budak laki tu, budak tu just nak duit dan badan dia je waktu bercinta.tunang aku tanya aku, status kita macam mana, perasaan aku semua adekah aku akn batalkan majlis?

Aku cakap kita proceed jelah, majlis tak sampai berapa hari dah lagi.tentang perasaan tu tipu lah kalau aku tak sakit hati, dah berkecai hati aku sebenarnya, aku jaga tunang aku leklok, tapi alih2 ade orang dah sentuh tunang aku sebelum aku sentuh dia,aku fikir maruah family, fikir mak aku yang sakit jantung, aib tunang aku dan semua lah aku fikir.'

Tunang aku izinkan aku untuk batalkan majlis, dia malu dengan aku sebab dia dah rosak, aku jawab aku anggap ni ujian Tuhan dekat aku, mungkin ade kebaikan yang aku dapat nanti, aku pun tak tahu. ujian untuk aku bimbing isteri aku nanti.aku cakap walaupun dah jadi macam ni,sayang aku tu masih ade.masih kuat.jadi hargailah.aku cuma minta satu je dengan tunang aku, tutup aurat dengan sempurna.sebab tu aku hadiahkan stokin dgn handsock.bukan aku suruh pakai tudung labuh dan purdah segala, just tutup mana yang basic, insyaAllah aku redha dengan ujian ni.

Pernah jugak aku cuba untuk bagitahu mak ayah dia tentang hal ni, tapi tu aib tunang aku. pernah aku nak batalkan majlis dan tinggalkan tunang aku, tapi aku paksa diri aku ingat balik semua kebaikan yang pernah dia buat dekat aku dulu. 

Dulu dekat UIA, dia pernah bayarkan yuran aku separuh, pernah dia support duit makan aku bila aku takde duit, dialah tempat aku jatuh bangun strugle dekat uia selama 4 tahun, hal duit tu xyah cakap banyak sangat dia tolong aku, aku budak mustang, ade kalanya dia beli keperluan sukan untuk aku, bukan aku minta tapi dia yang kasi semua ni. jadi aku tak boleh lupa kebaikan yang pernah dia buat even satu kesalahan besar dia buat tak cukup nak tampung kebaikan dia selama ni, tapi aku ingat. aku tak tinggalkan tunang aku bukan sebab kebaikan yang dia buat, tapi sebab kasih sayang aku yang betol2 ikhlas dengan tunang aku,dan aku patut bagi dia peluang kedua untuk berubah .insyaAllah aku akan redha.doakan aku guys.majlis kiteorang hari ahad terdekat ni, terima kasih. 

Tadabur Quran An Nisa 114

Bismillahirahmanirahim

لَّا خَيْرَ فِي كَثِيرٍ مِّن نَّجْوَاهُمْ إِلَّا مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَةٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلَاحٍ بَيْنَ النَّاسِ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا

Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisik-bisikan mereka, kecuali (bisik-bisikan) orang yang menyuruh bersedekah, atau berbuat kebaikan, atau mendamaikan di antara manusia. Dan sesiapa yang berbuat demikian dengan maksud mencari keredaan Allah, tentulah Kami akan memberi kepadanya pahala yang amat besar.

Surah An-Nisa: ayat 114.

Ayat 114 masih menjelaskan sebahagian perilaku orang-orang munafik dan hubungannya dengan syaitan serta cara-cara syaitan menyesatkan manusia. Orang-orang munafik itu suka membicarakan dari belakang (najwa) tentang Rasulullah dan kaum Muslimin. Padahal najwa itu tidak ada baiknya kecuali menyuruh bersedekah, berbuat baik atau mendamaikan di antara manusia. Selain itu adalah perbuatan setan, menyakiti Allah dan Rasul-Nya.

Nyatalah kepada kita bahawa perbezaan orang munafiq dan yang diredhai Allah adalah melalui akhlak mereka. Akhlak yang diiktiraf dan diredhai Allah hanya akhlak mereka yang mengajak bersedekah, mereka yang mengajak melakukan perbuatan baik yakni amal soleh dan mereka yang mengajak kepada perdamaian sesama manusia.

Wallahu a'lam

Ketenangan bagi yang beriman

Sahabat sekalian, 

Cara pemikiran kita dengan orang yang bukan Islam tidak boleh sama dan cara kita mencari ketenangan yang hakiki bukan dari luar ke dalam tetapi ia adalah dari dalam ke luar.

Bagi orang yang bukan Islam mereka mencari ketenangan dari luar ke dalam, maksudnya mereka melakukan perbagai aktiviti untuk memberi ketenangan ke dalam jiwa mereka justeru tidak hairanlah mereka banyak menghabiskan kehidupan mereka melalui hiburan di dalam mencari sebuah ketenangan. Kerana itu mereka mencipta pelbagai alat/program/aktiviti hiburan seperti fear factor, konsert, pertandingan hiburan/nyanyian, lakonan, banyak melancong, taman tema, roller coster dan macam-macam lagi.

Namun kita sebagai orang yang beriman tidak sepatutnya mengikut jejak langkah mereka kerana cara mendapat hiburan atau ketenangan yang hakiki bagi seorang muslim itu adalah dari dalam ke luar. Iaitu dengan mengingati Allah menerusi zikir, al-Quran, majlis ilmu, ziarah, solat serta muamalah seperti menyertai program membantu untuk muslim yang lain. Dari sinilah akan terbitnya sebuah ketenangan & hiburan yang sangat membahagiakan serta merupakan jalan selamat yang akan memberi manfaat yang besar selepas kematian.

Menjalani hidup berdasarkan syariat Islam menerusi jalan-jalan yang bersesuaian dengan sunnah  akan membuatkan masa seseorang muslim itu terpenuhi dengan pelbagai aktiviti yang tidak sia-sia. Seseorang muslim yang beriman itu tidak akan mensia-siakan masa hidupnya tatkala masa hidupnya akan diluangkan kepada perkara yang akan memberi keberuntungan terhadap dirinya untuk akhirat. Dunia adalah kampung sementara dan akhiratlah kampung yang kekal abadi tatakala rehat yang sebenar bagi orang beriman adalah ketika ia mati iaitu setelah penat lelah melakukan amal soleh untuk dirinya demi mendapatkan kesenangan yang kekal abadi di akhirat.
 
Hakikat bagi orang yang beriman itu ia tidak ada masa lapang yang cukup kerana masanya akan terpenuhi dengan banyak perkara yang berfaedah. Setiap waktu yang terluang itu amat penting untuk dimanfaatkan kerana ia telah menjadi sumpah dari Yang Mana Pencipta bahawa manusia itu di dalam kerugian kecuali bagi orang yang sentiasa melakukan amal soleh, berpesan-pesan kepada kebenaran & kesabaran. Mana mungkin bagi seseorang muslim itu ia boleh sibuk dengan karaoke sedangkan membaca al-quran masih merangkak-rangkak, mana mungkin seseorang itu ada masa dengan panggung wayang dan banyak menonton movie sedangkan ilmu Agama yang sangat luas banyak yang tidak diketahui. Mana mungkin seseorang muslim itu banyak pergi melancong sedangkan taman-taman syurga (majlis ilmu) sentiasa terhidang tetapi tidak dihadiri. Mana mungkin orang beriman boleh sibuk enjoy dengan kekayaan sedangkan si miskin masih ramai yang kelaparan. Mana mungkin seseorang muslim banyak window shopping sedangkan sahabat-sahabat kita yang sakit tidak diziarahi.

Justeru, fikir-fikirkanlah ingatlah bahawa kita telah dijanjikan dengan sebuah kematian lalu kematian yang bagaimanakah yang kita cari?

Deklarasi Selamatkan Malaysia

Berikut adalah teks penuh Deklarasi Rakyat yang dibaca oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di Majlis Deklarasi Anti-Najib hari ini:

1. Kami, warga Malaysia seperti nama-nama berikut ingin menyatakan kebimbangan kami terhadap keadaan politik, ekonomi dan sosial datam negara.

2. Kami ingin menarik perhatian rakyat Malaysia terhadap kerosakan yang telah dilakukan kepada negara di bawah pentadbiran Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak.

3. Di bawah pentadbirannya negara jatuh tersenarai sebagai salah satu daripada 10 negara yang paling banyak mengamalkan rasuah mengikut laporan Ernst and Young Asia Pacific Fraud Survey Report Series 2013. Malaysia juga telah jatuh empat anak tangga Indeks Persepsi Rasuah 2015, dari 50 ke 54.

4. Ini adalah kerana dianya percaya yang wang tunai boleh mempastikan kedudukannya sebagai Perdana Menteri Malaysia. Dia percaya bahawa duit adalah segala-galanya-"Cash is King".

5. Peruntukan kepada semua Kementerian dan institusi awam termasuk universiti telah dikurangkan kerana ketandusan kewangan. Walaupun telah diperuntukkan, tidak ada sumber kewangan.

6. Pada tahun 2009, beliau telah menubuhkan satu Dana Kekayaan Negara (Sovereign Wealth Fund) bertujuan untuk menjana pendapatan bagi Kerajaan.

7. Dia menubuhkan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) yang kemudiannya dibebani hutang sebanyak RM42 bilion yang tidak dapat ditanggung. Tanya tidak lagi menjadi Dana Kekayaan. Sebaliknya Dana Hutang Negara.

8. 1MDB telah meminjam RM20 bilion untuk membeli tiga janakuasa elektrik pada harga yang RM12.1 bilion, melebihi harga pasaran. Walaupun diberi kontrak untuk membina janakuasa baru selain lanjutan bagi konsesi yang hampir tarnat, syarikat-syarikat janakuasa 1MDB ini telah dijual pada harga RM9.83 bilion dengan kerugian berjumlah RM2.27 bilion.

9. 1MDB juga telah melabur atau meminjamkan sebanyak US$1.83 bilion kepada Petrosaudi International (PSI) Limited diantara 2009 dan 2011 di datam projek-projek dan aset yang tidak wujud. Bank Negara Malaysia telah meminta supaya 1 MDB membawa pulang semula wang tersebut ke Malaysia kerana kebenaran yang diberi untuk pelaburan berdasarkan kepada maklumat yang tidak tepat. Daripada jumlah ini, sebanyak US$1.45 bilion telah secara langsung atau tidak langsung disalurkan kepada syarikat Good Star Limited dan lain-lain syarikat dibawah penguasaan Low Taek Jho.

10. Untuk menutup kehilangan wang tersebut, 1MDB telah melupuskan pelaburan dan Pinjaman ke PSI untuk us$2.318 bilion, dengan mendakwa yang ianya telah membuat keuntungan sebanyak us$488 juta. Bagaimanapun, tidak ada sesen pun daripada jumlah ini yang dipulangkan ke Malaysia. sebaliknya 1 MDB mendakwa yang wang tersebut telah dilabur di datam dana di Kepulauan caymans, yang kemudiannya telah di bongkar sebagai sebuah firma pengurusan pelaburan tidak berlesen. KpMG telah disingkir sebagai juruaudit 1MDB kerana enggan mengesahkan nilai pelaburan dana Caymans yang penuh misteri.

11. 1MDB mendakwa juga yang pelaburan di Kepulauan Caymans ini telah pun ditebus sepenuhnya. Sebanyak US$1.22 bilion telah dilaporkan ditebus pada 5hb November 2014, tetapi telah digunakan pada hari yang sama untuk membayar ganti rugi kepada Aabar Investments PJS. Ini merupakan gantirugi kerana menamatkan opsyen yang diberi kepada Aabar untuk membeli 49 peratus saham di datam syarikat-syarikat janakuasa 1 MDB. Ini merupakan satu penipuan kerana, syarikat induk Aabar, International Petroleum Investment Corporation (IPIC), tidak pun menyebut tentang penerimaan pembayaran tersebut di datam akaunnya yang diaudit dan tersiar di London Stock Exchange. Sebaliknya akaun IPIC menyebut bahawa 1MDB terhutang sejumlah US$481 juta kepadanya kerana penamatan opsyen tersebut.

12. 1MDB juga telah mengambil hutang berjumlah US$975 juta daripada konsortium Deutsche-Bank pada bulan September 2014, untuk tujuan yang sama iaitu membayar ganti rugi kepada Aabar. Akhbar the Wall Street Journal membongkar bahawa wang tersebut telah digunakan untuk membayar pihak lain di British Virgin Islands yang mempunyai nama yang lebih kurang sama iaitu,"Aabar Investment PJS Limited", yang dimiliki oleh pihak yang tidak ada kena mengena dengan IPIC. Penipuan licik ini telah berjaya memperdayakan juruaudit 1MDB, Deloitte Malaysia yang mempercayai bahawa bayaran telahpun diterima Aabar kepunyaan IPIC.

13. 1MDB mengumumkan bahawa ia telah membuat tebusan kedua dan terakhir berjumlah RM1.1 bilion daripada pelaburan di kepulauan Cayman pada bulan Januari 2015. Pada mulanya Perdana Menteri memaklumkan kepada Parlimen bahawa jumlah tersebut telah dimasukkan ke datam Bank BSI di Singapura. Dua bulan kemudian, pada bulan Mei 2015, dia memberitahu Parlimen bahawa, ianya bukanlah di datam bentuk wang tunai, tetapi aset. Kemudian, dijelaskan pula yang aset-aset ini merupakan"unit"yang bermakna bahawa tanya tidakpun ditebus. Ini membuktikan yang 1MDB dan Perdana Menteri telah berulang-kali menipu rakyat Malaysia. Ianya juga bermakna bahawa wang yang dilaburkan di datam Petrosaudi yang kemudiannya dilabur semula di Kepulauan Caymans, masih lagi hilang dan tidak dapat diperakukan.

14. Seorang bekas naib ketua bahagian UMNO Batu Kawan telah membuat laporan polis berkenaan kehilangan sejumlah wang yang besar oleh 1MDB. Tiada sebarang siasatan dilakukan polis. Sebaliknya pengadu telah disoal-siasat polis, ditahan dan didakwa di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas)2012(SOSMA)kerana mensabotaj ekonomi negara. Peguam beliau juga ditahan dan didakwa dibawah Akta yang sama. Ini menakutkan sesiapa sahaja yang ingin melapor pada Polis berkenaan dengan 1 MDB.

15. Akhbar Wall Street Journal melaporkan yang Najib mempunyai US$681 juta Dolar di datam akaun peribadinya di Ambank.

16. Najib pada mulanya menafikannya, tetapi kemudian mengakui bahawa dianya mempunyai sejumlah wang yang banyak di datam akaun peribadinya, Dia mendakwa menerima derma dari seorang Arab, kemudian ianya menjadi derma untuknya memenangi Pilihanraya Umum ke-13 kemudian pula menyatakan ianya adalah kerana dedikasi beliau menentang keganasan. Dia kemudiannya mendakwa menerima duit berkenaan daripada seorang Putera Raja Arab Saudi, dan kemudian daripada Raja Arab Saudi yang telah mangkat.

17. Kemudian seorang Menteri Arab Saudi menyatakan bahawa tidak terdapat apa-apa rekod berkenaan sebarang hadiah daripada Arab Saudi. Beliau mencadangkan bahawa wang tersebut mungkin merupakan peaburan. Tetapi jumlahnya kecil.

18. Najib menyatakan hasrat untuk menyaman Wall Street Journal di mahkamah tetapi dia tidak berbuat apa-apa. Sebaliknya dia meminta peguamnya bertanya kepada Wall Street Journal kenapa akhbar itu menyiarkan laporan tersebut.

19. Hingga ke hari ini WSJ berterusan mengeluarkan laporan demi laporan dengan fakta terperinci berkenaan dengan duit sejumlah US$681 juta yang terdapat di datam akaun peribadinya. Dianya masih tidak mengambil tindakan saman terhadap WSJ, sesuatu yang boleh dilakukan di negara di mana WSJ diterbitkan.

20. Khuatir dan syak dengan jumlah wang banyak dalam akaun peribadi Najib, satu pasukan petugas ditubuhkan di Malaysia untuk menyiasat sumber wang tersebut. Empat institusi Kerajaan terlibat, Polis Di Raja Malaysia, Peguam Negara, Bank Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

21. Belumpun pasukan petugas berjaya selesaikan penugasan mereka, Peguam Negara disingkir oleh Najib atas alasan beliau sakit dan tidak mampu meneruskan tugasannya. Secara terang Najib telah memberi gambaran yang tidak benar kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mendapatkan perkenan Tuanku bagi menggantikan Peguam Negara, Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara dilumpuhkan apabila pengerusi serta beberapa ahlinya dipindahkan oleh Najib bagi menghalang penyiasatan keatas 1 MDB. Pengerusi baru, kenalan Najib dilantik dan beliau secara spontan menyatakan yang Najib tidak melakukan apa-apa kesalahan.

22. Najib kemudian melantik Peguam Negara baru. Peguam Negara baru menolak cadangan Bank Negara untuk tindakan diambil sambil mendakwa yang tidak ada apa-apa di dalam laporan tersebut yang menunjukkan bahawa Najib melakukan kesalahan.

23. Rayuan Bank Negara tidak diendahkan.

24. Peguam Negara  yang baru juga menolak lagi satu laporan daripada SPRM. Kandungan laporan tidak didedahkan dan ancaman dibuat terhadap pendedahan laporan tersebut.

25. Peguam Negara baru juga tanpa penjelasan yang munasabah menolak cadangan dari dua institusi yang mempunyai kuasa dan kepakaran datam bidang mereka.

26. Penolakan ini juga menghalang perkara tersebut dibawa ke mahkamah di mana semua bukti dapat diketengahkan dan dibicarakan. Dengan ini Peguam Negara memain peranan sebagai pendakwa dan juga hakim. Proses undang-undang terhalang.

27. Timbalan Perdana Menteri yang disingkir kemudian mendedahkan yang peguam Negara yang lama telah menunjuk bukti kesalahan yang dilakukan Najib bersangkutan skandal- skandal tersebut. Di masa yang sama, beberapa agensi Kerajaan asing, iaitu Switzerland, Singapura, Amerika Syarikat, Hong Kong dan Britain, telah memulakan siasatan ke atas 1MDB.

28. Akhbar di Malaysia ditapis menyebabkan rakyat lebih bergantung kepada laporan media asing. Tetapi apabila rakyat berbincang atau menulis berdasarkan laporan media asing, Kerajaan menerusi Ketua Polis Negara menjemput sesiapa sahaja untuk membuat laporan polis agar polis dapat menjalankan soal siasat terhadap orang itu.

29. Ini bercanggah dengan kegagalan polis menyiasat laporan polis yang dibuat terhadap Najib, Jho Low dan laporan Bank Negara dan SPRM kepada Peguam Negara. Peguam Negara juga mengugut untuk jatuhkan hukuman penjara seumur hidup dan 10 sebatan rotan terhadap sesiapa yang bertindak membocor maklumat Kerajaan. Ini bermakna yang kesalahan jenayah di datam pentadbiran Kerajaanpun akan dilindung daripada pengetahuan awam.

30. Peguam Negara mengumumkan bahawa sebahagian daripada sejumlah RM2.6 bilion (sebanyak RM2.3 bilion)telah dipulangkan kepada Arab Saudi. Selain daripada kenyataan ini tiada bukti lain yang dikemukakan.

31. Rakyat juga semakin menderita.

32. GST yang dikenakan Najib, kenaikan kadar tol lebuhraya, kesemuanya mengakibatkan kenaikan kos sara hidup, memaksa perniagaan ditutup, menyebabkan industri kepunyaan asing menghentikan operasi dan berpindah kepada negara lain. Ini mengakibatkan peningkatan kadar pengangguran.

33. Walaupun rakyat membantah, Najib tetap menyertai Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik(TPP)Amerika yang mengikis hak kita untuk membuat dasar dan undang-undang yang sesuai bagi negara kita.

34. Hari ini imej Malaysia amat buruk sekali. Selain diklasifikasikan antara 10 negara terburuk mengamalkan rasuah, Malaysia juga dianggap tidak demokratik. Hak kebebasan bersuara juga kebebasan akhbar terhalang, dan rakyat hidup datam ketakutan ditangkap dan ditahan. Akta Majlis Keselamatan Negara digubal untuk memberikan Perdana Menteri dan bukan Yang di-Pertuan Agong kuasa mengisytiharkan sesuatu kawasan itu sebagai kawasan keselamatan dimana sesiapa sahaja boleh ditangkap dan ditahan tanpa bicara dan didakwa dibawah prosidur yang melanggar batas keadilan yang diterima.

35. Sebaliknya pula jika berlaku kesilapan datam penggunaan Akta ini oleh pegawai Kerajaan, atau di mana terdapat salahguna kuasa, rakyat tidak boleh mengambil apa bentuk tidakan terhadap mereka. Whistleblowers, atau pemberi maklumat, diganggu dan dihukum, dan bukannya diberi perlindungan. Undang-undang lain digunakan yang menyekat kebebasan bersuara menegur salahlaku. Hak asasi yang termaktub di datam Perlembagaan persekutuan tidak lagi membawa apa-apa makna.

36.0leh kerana sebab-sebab ini, kami rakyat Malaysia seperti yang tertera bersetuju dan menyokong

a) penyingkiran Dato' Sri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia menerusi saluran yang aman dan mengikut undang-undang yang dibenarkan.

b) Penyingkiran semua mereka yang bersekongkol dengannya

c) Pemansuhan semua undang-undang dan perjanjian baru yang Jetas metanggar hak asasi yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan dan melemahkan polisi terpilih, dan

d) Pemulihan integriti institusi yang telah dilemahkan, seperti polis, SPRM, Bank Negara dan PAC

37. Kami menyeru kepada semua rakyat Malaysia, tidak mengira kaum, ugama, politik, kepercayaan atau parti, tua atau muda, marilah bersama-sama kami selamatkan Malaysia daripada Kerajaan yang dipimpin Dato Seri Najib untuk membuka jalan kepada mereformasikan institusi demi proses demokrasi dan memulihkan prinsip pengasingan kuasa diantara eksekutif, legislatif dan kehakiman yang akan memastikan kebebasan, kredibiliti, profesionalisme serta integrity institusi-institusi nasional.

-Tandatangan Rakyat-

Kenyataan Media Anuar Ibrahim 3 Mac 2016


Saya menyokong pendirian rakan-rakan dari masyarakat sivil, parti politik dan individu-individu termasuk Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yasin dan lain-lain untuk menggembleng kekuatan dan persefahaman bersama seperti disuarakan oleh Ketua Pembangkang baru-baru ini.

Persefahaman bersama ini akan
menumpukan untuk menuntut perletakan jawatan Dato’ Sri Najib selaku Perdana Menteri yang telah nyata gagal mentadbir negara. Beliau bertanggungjawab meneruskan tindakan-tindakan politik rakus, merosakkan institusi pemerintahan dan membebankan rakyat dengan kegawatan ekonomi yang berterusan.

Pada masa yang sama, tuntutan perubahan ini semestinya akan melibatkan reformasi institusi utama dalam negara yang sudahpun retak dan parah di bawah pentadbiran Dato’ Sri Najib.

Selama ini kita mewakili suara nurani hati rakyat  telah berikrar untuk memperjuangkan pengembalian hak rakyat di sebuah negara merdeka dan berdaulat. Tuntas dengan kesedaran ini maka hak rakyat harus dikembalikan melalui sistem pilihanraya yang bersih serta badan kehakiman dan media yang bebas. Dasar ekonomi harus diubah untuk mengutamakan semula usaha ke arah pertumbuhan yang segar dan pengagihan kekayaan yang saksama.

Skandal 1MDB yang melibatkan Perdana Menteri adalah skandal terparah dalam sejarah dan turut menjejaskan imej negara. Ini hanya mungkin berlaku apabila terdapat pemusatan kuasa kepada seorang Perdana Menteri serta kegagalan institusi kewangan, keadilan dan penguatkuasaan menjalankan tugas dengan bebas.

Kita juga telah belajar dari pengalaman sejarah bahawa peralihan kuasa yang bermakna bukanlah peralihan tokoh semata tetapi perubahan sistem.

Justeru itu saya tegas menggesa rakan-rakan dan rakyat bersama dalam usaha ini tanpa membataskan ia sebagai agenda peribadi mahupun permusuhan peribadi. Kita harus merangka halatuju baru bagi menyelamatkan negara.

Dato’ Seri Anwar Ibrahim

3 Mac 2016

-

MEDIA STATEMENT

I support the position of friends in civil society, political parties and individuals including Tun Dr Mahathir, Tan Sri Muhyiddin Yasin and others to build up strength and common understanding together as articulated by the Leader of the Opposition recently.

This understanding will focus on the demand for Dato' Sri Najib to resign as Prime Minister as he has clearly failed to lead this nation. He is responsible for continuing to engage in selfish political acts, wreaking havoc upon administrative institutions, and burdening the Rakyat with continued economic crisis.

At the same time, the call for change must also necessarily  involve reform at key institutions in this nation, which have been badly damaged under the administration of Dato' Sri Najib.

All this while, we, in representing the voice and conscience of the rakyat, have sworn to fight to return the rights of the rakyat in an independent and sovereign nation. Thus in line with this commitment, the rights of the Rakyat must be returned through a free and fair elections as well as an independent judiciary and free media. Economic policies must be reformed to refocus on fresh economic growth combined with equitable distribution of wealth.

The 1MDB scandal involving the Prime Minister is the most severe scandal in our history and has badly damaged our nation's image. This can only happen when power is centered in one individual such as the Prime Minister, as well as the failure of key financial, judicial and enforcement institutis to perform their tasks independently  without fear or favour.

We have also learned from history that meaningful transition of power cannot happen only with a change of leadership but it also demands a systemic change.

Therefore I urge my friends and the rakyat to stand together in this effort without limiting it with personal agendas or personal vendettas. We must together chart a new way forward to save our beloved nation.

Dato’ Seri Anwar Ibrahim

3 March 2016

Bagaimana anda boleh dibankrapkan ?

1.  Bagaimanakah anda atau seseorang itu boleh dibankrapkan ? Apakah undang undang yang/  mengawal kebankrapan ( bankruptcy )?

2. Undang undang mengenai kebankrapan adalah Akta Kebankrapan 1967. Seseorang itu HANYA boleh dibankrapkan oleh Mahkamah apabila Mahkamah mengeluarkan perintah penerimaan ( receiving order atau RO ) dan perintah adjudikasi ( Adjudication Order atau AO) ke atas penghutang penghakiman(  judgement debtor ).

2. Jumlah minima yang seseorang yang berhutang itu boleh diisytiharkan bankrap adalah RM 30 ribu( sebelum ini RM 10 ribu sahaja ) iaitu setelah anda di saman oleh pemiutang dan diperintah oleh Mahkamah untuk membayar hutang itu.

3. Ini bermakna hanya kerana anda berhutang RM 30 ribu atau lebih dengan seseorang, anda tidak secara automatik boleh dibankrapkan. Orang yang ingin bankrapkan anda perlu saman anda dahulu di Mahkamah dan jika anda mempertikaikan hutang tersebut anda masih boleh lawan saman itu.

4. Bagaimanapun, jika anda telah diperintahkan oleh Mahkamah untuk bayar dan anda tidak merayu atas perintah Mahkamah tersebut , maka anda berpotensi untuk dibankrapkan .

5. Proses kebankrapan adalah satu proses lain daripada proses saman awal tadi. Proses kebankrapan bermula apabila anda diserahkan dengan Notis Kebankrapan ( Bankruptcy Notice atau peguam panggil BN ) oleh pemiutang itu . Jika anda tidak buat apa apa ke atas Notis Kebankrapan itu ( contohnya bayar hutang itu ) anda ( yang dipanggil penghutang penghakiman atau Judgement debtor ) dikira telah melakukan tindakan atau perbuatan kebankrapan, maka satu petisyen pemiutang ( creditor's petition atau peguam panggil CP ) akan difailkan pula ke atas anda.

6.  CP tersebut hanya boleh difailkan jika anda melakukan tindakan atau perbuatan kebankrapan dan ia hanya boleh difailkan sekiranya tindakan atau perbuatan kebankrapan itu dilakukan
oleh anda dalam masa 6 bulan sebelum CP itu difailkan di Mahkamah.

7. Selepas CP difailkan dan diserahkan kepada anda dan tiada apa apa tindakan dibuat bagi sama ada membayar hutang itu atau mengenepikan BN atau CP itu, maka Mahkamah boleh memerintahkan anda diisytiharkan muflis atau bankrap dengan Mahkamah mengeluarkan perintah penerimaan dan perintah adjudikasi ( peguam panggil perintah RO dan AO ).

Wallahu 'alam

4.2.2016

Pengerusi Kanun
Parti Amanah Negara

Tips berhadapan Polis di bawah seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah ( CPC )

1. Andaikata anda dipanggil oleh polis bagi tujuan membantu siasatan, hakikatnya anda dipanggil  bawah seksyen 112 Kanun Prosedur Jenayah ( Criminal Procedure Code atau CPC ).

2. Seksyen 112 CPC adalah berkaitan sisatan polis di mana pegawai polis yang menyiasat satu kes jenayah boleh memanggil mana mana saksi yang ada pengetahuan tentang kes jenayah yang sedang disiasat itu.

3. Di bawah seksyen 111 CPC, notis bertulis perlu diberikan kepada seseorang yang ingin dipanggil oleh polis di bawah seksyen 112 CPC. Namun berdasarkan pengalaman saya, biasanya polis tidak berikan notis bertulis dan hanya menelepon sahaja.

Apa yang anda perlu lakukan jika anda diminta memberi keterangan di bawah seksyen 112 CPC ?

4.  Pertamanya , cuba dapatkan peguam untuk menemani anda. Keduanya, anda atau peguam anda boleh bertanya adakah polis yang ingin mengambil keterangan anda itu adalah  pegawai penyiasat ( Investigating Officer atau IO ) bagj kes itu. Jika beliau bukan IO, anda TIDAK perlu dan TIDAK wajib jawab apa apa soalan dari beliau.
Ketika saya menemani seorang pemimpin politik yang disoal di bawah seksyen 112 CPC, bila saya dapati pegawai polis itu bukan pegawai penyiasat bagi kes itu, saya minta polis itu tidak ambil keterangan anakguam saya selagi mana IO kes itu tidak hadir. Akhirnya polis itu balik dan sampai hari ini anakguam saya tidak dipanggil untuk disoal siasat.

5. Keduanya, anda boleh minta salinan laporan polis yang dibuat oleh pengadu daripada IO sebelum anda diambil keterangan. Ini bagi membolehkan anda tahu atas kes atau isu apa anda dipanggil.

6. Ketiganya, meskipun di bawah seksyen 112 anda bertanggungjawab menjawab semua soalan IO dan bercakap benar, undang undang juga benarkan untuk anda untuk berdiam diri dan tidak menjawab soalan soalan yang boleh cenderung untuk mendedahkan anda kepada pendakwaan jenayah.

7. Oleh kerana secara umumnya segala soalan polis dalam suatu siasatan biasanya cenderung untuk dedahkan seseorang itu kepada pendakwaan jenayah , maka berdiam diri adalah jalan yang paling selamat.

Wallahu 'alam.

28.02.2016

Pengerusi Kanun
Parti Amanah Negara

Memperingati kejatuhan Khilafah Uthmaniah 3 Mac 1924

Ramai yang tidak menyedari tarikh 3 Mac ialah sejarah pilu ummah, akibat runtuhnya sebuah kerajaan Islam yang telah memayungi sarwajagat dunia Islam termasuk alam Melayu. Kerajaan Islam yang berpusat di Turki itu melingkar jauh kekuasaannya sehinggalah ke Balkan di Eropah.

Negara Turki terletak di Asia kecil dan di sebelah Tenggara Benua Eropah. Kedudukan Turki memang unik, kerana sebahagian besar wilayahnya terletak di Asia, dan sebahagian kecilnya terletak di Eropah. Kedua-dua wilayah yang terpisah ini dihubungkan dengan jambatan yang merentasi Selat Bosporus.

Turki mempunyai sejarah panjang sebagai pusat pemerintahan Islam yang menaungi sebahagian besar ummat Islam. Khilafah Uthmaniah Turki diasaskan oleh Uthman Orthogol, berada di zaman kemuncak semasa pemerintahan Sultan Muhammad Al-Fatih yang telah berjaya menawan Kota Konstantinople daripada Byzantin.

Kehebatan kerajaan Uthmaniah mula semakin lemah diakibatkan oleh perancangan jahat orang-orang Yahudi Dunnama, di mana mereka ini telah memeluk Islam dengan niat untuk menghancurkan Islam daripada dalam (gunting dalam lipatan). Golongan Yahudi juga telah menduduki jawatan-jawatan penting dalam kerajaan Turki. Kemuncak perancangan mereka golongan Yahudi merancang untuk menghancurkan Khilafah Islam.

Golongan Yahudi antarabangsa melalui gerakan Freemason yang menguasai media massa telah menonjolkan Mustafa Kamal. Media massa juga telah memainkan peranan penting memburukkan kerajaan Uthmaniah Turki terutama kecacatan peribadi Khilafah yang bergelumang dengan keseronokan.

Di Turki, telah ditubuhkan "The Young Turks" pada tahun 1908 gerakan Yahudi ini digerakkan dengan bantuan Freemason. Golongan ini sangat agresif untuk menggulingkan Sultan Abdul Hamid II.

Di negara-negara Arab lain pula semangat Nasionalisme Arab telah ditiupkan dengan menganggap kerajaan Turki sebagai penjajah. Negara Barat berusaha meniupkan semangat negara bangsa kepada negara-negara Arab, melalui semangat Nasionalisme Arab inilah Turki mahu dipisahkan daripada saudara-saudara Islam lainnya di seluruh dunia. Perancangan keji Yahudi ini akhirnya berjaya meruntuhkan khilafah secara rasmi pada 3 Mac 1924. Mustafa Kamal telah naik ke takhta kuasa dan mula menunjukkan kebenciannya kepada Islam dan orang-orang beriman.

Seluruh dasar kerajaan telah dipisahkan daripada Syariat Islam di antaranya menurut Ahmadi Al-Aziz (1998):

1. Tidak mengambil Al-Quran dan Hadis sebagai dasar perlembagaan dan pemerintahan negara.

2. Golongan pemerintah (atasan) dan konco-konconya hinggalah ke menteri-menteri dan wakil-wakil rakyatnya, adalah perompak-perompak terhormat yang mengaut kekayaan rakyat untuk menjadikan mereka kaya-raya hasil menyertai politik.

3. Kebanyakan siaran-siaran radio dan televisyen serta isi kandung majalah, 95% adalah maksiat. Memang ada yang baiknya tetapi cuma sekadar 5% sahaja.

4. Terdapat binaan tugu-tugu dan patung-patung dalam negara, yang mana tugu-tugu dan patung-patung tersebut dibesar-besarkan.

5. Muzik-muzik haram, tari-menari, bergaul bebas, panggung-panggung wayang lucah, mengangkat sembah, pendedahan aurat, arak, judi, zina dan lain-lain lagi dibenarkan berleluasa.

6. Waktu-waktu sembahyang, masjid kosong. Majoriti manusia berkeliaran di luar masjid dengan segala bentuk urusan duniawi.

7. Peminta sedekah, fakir miskin, anak yatim, orang-orang tua dan janda-janda disisihkan.

8. Banyak projek yang sia-sia atau membazir, dengan menggunakan wang berjuta-juta seperti membesarkan tempat-tempat peleseran yang digunakan untuk orang-orang besar sahaja.

9. Polis dan tentera yang sepatutnya bertugas menjaga keamanan tetapi merekalah yang banyak membuat rakyat berasa tidak aman.

10. Para pemimpin apabila ditegur, mereka melenting dan marah-marah. Maka mereka pun berdendam dan mencari peluang mendedahkan pihak yang menegur untuk diambil tindakan.

11. Di satu Bandar bernama Balikesir, Mustafa Kamal berucap bahawa agama terpisah dengan urusan harian dan mendakwa Nabi Muhammad s.a.w. juga telah berbuat demikian. Ini jelas menentang Al-Quran dan Sunnah.

12. Dalam satu ceramahnya Mustafa Kamal pernah menegaskan bahawa mana mungkin sebuah Negara maju jika orangnya tidak berpakaian secara moden (mendedahkan aurat). Akibatnya ramai yang telah dibunuh hanya kerana enggan berpakaian secara barat dan mematuhi arahan negara Turki moden.

13. Mustafa Kamal tidak membenarkan kuasa talak pada suami (seperti yang ada dalam ajaran Islam) kerana mengikut undang-undang sivil dari Sweeden. Ironisnya, undang-undang ini diperkenalkan beberapa bulan selepas dia menceraikan isterinya.

Kejatuhan Islam yang telah memayungi umat selama 600 tahun lebih ini akhirnya telah mewajahkan dunia Islam yang baru, kemunculan negara bangsa akibat pemetaan baru dunia Islam dengan arkitek utamanya ialah empayar Pax Britanica dan Peranchis.

Negara umat Islam juga telah difaraidkan dan menuju titik kelemahan paling parah dengan pelebaran faham ilmaniah atau sekularisme. Umat Islam dijajah dan mengalami keterpurukan nilai serta tersudut dalam semua sektor sehingga memunculkan faham pan islamisme untuk mendobrak hegemoni Barat.

Empat tahun selepas kejatuhan khilafah Uthmaniah juga menyaksikan Imam Hasan Al-Banna menubuhkan Ikhwanul Muslimin untuk mengembalikan semula pemerintahan Islam, seterusnya gerakan Islam ditubuhkan di bumi umat Islam yang lain.

Jamiat Islami ditubuhkan di Sub Continent, Masyumi di Indonesia, Hizbul Muslimin di Malaya, an-Nur di Turki dan pelbagai gerakan Islam kontemporari yang lain. 3 Mac 1924 adalah sejarah luka umat Islam dan ianya akan kembali sembuh dengan ummah kembali berjuang untuk mengembalikan ketuanan Islam. Islam yang berdaulat, negara yang mendokong Syariat serta menjadi pembenteng kepada agama Allah sebagaimana yang telah dilakarkan dalam sejarah Khilafah Uthmaniah.

DR RIDUAN MOHAMAD NOR | 03 Mac 2016.

POLITIK, JIHAD DAN TASBIH

Terasa dunia ini semakin tua apabila semakin hari semakin banyak fitnah, kezaliman dan penipuan berlaku. Di luar negara, kita menyaksikan pelbagai rampasan kuasa, pembunuhan, peperangan, kejatuhan harga minyak, usaha penjajahan baru dan pelbagai skandal yang berterusan.
Di dalam negara pula kita menghadapi pemimpin-pemimpin yang acapkali cuba menipu dan memperbodohkan rakyat. Kita sudah muak dengan isu-isu penyalahgunaan kuasa, pemecatan dan ampu mengampu.

Reputasi negara di mata dunia merudum. Mata wang negara pula semakin jatuh dan GST tetap dilaksanakan walaupun membebankan rakyat.

Hati yang sudah terluka ini bagaikan dicincang-cincang apabila melihat wang negara mengalir ke saku-saku pemimpin politik tertentu dan mereka menayangkan kehidupan mewah mereka itu pula.
Sebenarnya terlalu banyak perkara lagi yang menyakitkan hati dan tubuh rakyat yang tidak cukup ruang untuk disenaraikan di sini.

Penjawat awam semakin meluat, ahli-ahli perniagaan terasa berbuku di hati, manakala ulama pula sekadar ingin menjadi "Penasihat".

Anak-anak muda... semakin resah, bosan dan marah dengan keadaan begini.

Saya terjumpa semula beberapa buah hadith Nabi SAW yang sangat berkaitan; buat penyejuk hati dan pembakar semangat, yang sangat relevan dengan suasana yang dirasai sekarang.

سَيَكُونُ بَعْدِي أُمَرَاءُ يَكْذِبُونَ وَيَظْلِمُونَ ، فَمَنْ صَدَّقَهُمْ بِكَذِبِهمْ وَأَعَانَهُمْ عَلَى ظُلْمِهمْ ، فَلَيْسَ مِنِّي وَلَا أَنَا مِنْهُ ، وَمَنْ لَمْ يُصَدِّقْهُمْ بِكَذِبِهمْ وَلَمْ يُمَالِئْهُمْ عَلَى ظُلْمِهِمْ ، فَهُوَ مِنِّي وَأَنَا مِنْهُ ، أَلَا وَإنَّ دَمَ الْمُسْلِمِ كَفَّارَتُهُ ، أَلَا وَإِنَّ سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ للَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهَ وَاللَّهُ أَكْبَرُ ، هَنَّ الْبَاقِيَاتُ الصَّالِحَاتُ "

“Akan berlaku selepasku nanti para pemimpin membuat pembohongan dan kezaliman, maka sesiapa membenarkan pembohongan mereka dan membantu mereka dalam melakukan kezaliman, mereka bukan dari kalanganku dan aku bukan dari kalangannya. 

Sesiapa yang  menolak pembohongan yang dilakukan serta tidak membantu perbuatan zalim mereka, mereka adalah dari kalanganku dan aku dari kalangan mereka.

Bukankah (ketahuilah) darah seorang Muslim (darah syuhada’) dikira kaffarah baginya (penghapus dosa-dosanya).

Bukankah (ketahuilah) ucapan tasbih merupakan zikir yang menjadi amal salih yang kekal.” (Hasan)
Ada tiga perkara yang disentuh oleh hadith di atas.

Perkara 1: POLITIK

Nabi SAW telah meramalkan bahawa akan datang satu zaman nanti, muncul pemimpin-pemimpin yang banyak berbohong dan banyak melakukan kezaliman.

Natijahnya akan lahir bersama pemimpin begitu, dua golongan.

Golongan yang pertama akan mengiyakan pembohongan itu dan akan bersekongkol dengan kezaliman itu. Nabi SAW tidak mengaku golongan begini sebagai umatnya dan tidak mahu bersama mereka.

Golongan yang kedua pula akan menolak dan menafikan pembohongan itu serta tidak bersama dalam kezaliman pemimpin tersebut. Nabi SAW mengakui mereka inilah umat baginda dan Nabi bersama mereka.

Saya percaya penjelasan hadis yang sangat mudah ini membantu rakyat Malaysia mengambil sikap yang betul ketika berhadapan dengan suasana sebegini.

Perkara 2: JIHAD

Hadith ini disambung dengan satu ungkapan yang merangsang jiwa bahawa jihad mempertahankan agama dan hak manusia adalah sesuatu yang besar di sisi Allah SWT.

Sudah tentu ia mempunyai kaitan dengan perkara dan suasana sebelumnya (sikap menentang kezaliman).  Golongan yang diperakui sebagai umat dan Nabi SAW bersama mereka tentunya akan mendapat kepayahan dan kesusahan kesan daripada bangkit berhadapan dengan pemimpin yang penipu dan zalim.

Mereka tidak terpengaruh dan sekadar bertahan sahaja, malah bangkit untuk membetulkan keadaan. Titisan peluh, air mata, masa, tenaga, dipenjara dan entah apa lagi akan terbentang di hadapan mereka.

Lantas Nabi SAW menjanjikan itu semua akan menjadi penebus dan pemadam dosa-dosa silam yang akan menempa keredhaan dan syurga Allah SWT.

Perkara 3: TASBIH

Bahagian ketiga hadith ini mengingatkan bahawa dalam apa keadaan sekalipun, mereka yang bangkit berhadapan dengan pemimpin yang penipu dan zalim ini perlu mempunyai hati yang kuat membesarkan Allah SWT.

Aturlah langkah dan strategi untuk menurunkan dan menukar si penipu dan si zalim ini dalam keadaan kita kekal bertasbih, bertahmid, bertahlil dan bertakbir. Dalam keadaan sibuk atau letih bagaimana sekalipun, hati dan lidah kita akan terus basah mengungkapkan zikir:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ للَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهَ وَاللَّهُ أَكْبَرُ
Maha Suci Allah, Segala Pujian bagi Allah, dan Tiada Tuhan Melainkan Allah dan Allah Maha Besar.”

Kalimah ini akan kekal bersamanya ketika menang atau kalah, senang atau susah, sihat atau sakit, untung atau rugi malah hidup atau mati.

Semoga terubat hati yang keluh kesah berhadapan dengan suasana negara yang kucar-kacir ini. Semoga tiada yang bersekongkol lagi dengan si penipu dan si zalim. Semoga kita kekal menjadi umat Nabi Muhammad SAW dalam keadaan kita menjadi ahli politik yang berjuang tetapi hati kita segar berzikir dan bertasbih kepada Allah SWT.

Ustaz Haji Hasanuddin Mohd Yunus 
Naib Presiden Parti AMANAH Negara
Rabu 15 Jamadil Awal 1437H 
24 Februari 2016